Pages

Popular Posts

Popular Posts

Total Pageviews

Popular Posts

Follow by Email

Saturday, April 13, 2013

PRU 13

Malaysia akan mengadakan Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13) pada 5 Mei 2013 dan penamaan calon pada 20 April 2013, di mana terdapat 15 hari untuk berkempen. PRU kali ini memang senget kerana Pakatan Rakyat (PKR+PAS+DAP) bertanding di semua kawasan Parlimen dan DUN di seluruh negara untuk menandingi Barisan Nasional (BN).

Pakatan Rakyat sudah mengisytiharkan Manifesto Pilihan Raya mereka lebih awal daripada Barisan Nasional yang menunjukkan kesungguhan PR untuk membela nasib rakyat yang mengalami tekanan hidup akibat harga barang keperluan melambung tinggi yang tidak setimpal dengan pendapatan mereka. Walaupun Barisan Nasional (parti pemerintah) telah menghulurkan berbagai bantuan kewangan kepada rakyat seperti BRIM1, BRIM2 dan sebagainya tetapi pemberian tersebut sudah berlalu beberapa bulan yang semestinya sudah habis dibelanjakan oleh penerima.

Kini, Malaysia berjaya mengamalkan sistem politik dua parti gergasi (BN dan PR) yang menyamai negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, Great Britain dan lain-lain. Rakyat Malaysia kini sudah mempunyai pilihan, samada mengundi BN atau PR. Mengikut kajian secara rambang tentang kedudukan parti-parti yang bertanding itu, terdapat anjakan pemikiran pengundi ke arah menyokong parti pembangkang (PR). Namun begitu, segala-galanya tidak dapat diramalkan dengan tepat kerana rakyat Malaysia belum bersedia sepenuhnya untuk memahami sistem demokrasi yang sebenarnya. Terlalu ramai rakyat yang tidak faham tentang tanggungjawab mereka sebagai pengundi.

Mengikut ramalan saya, kedudukannya adalah 50:50, tertakluk kepada faktor calon-calon yang akan dikemukakan oleh BN. Rakyat yang sedar sudah tidak memilih parti, tetapi mereka akan mengundi calon-calon yang berkaliber, berpendidikan dan komited untuk membela nasib rakyat. Selain itu, terdapat pengundi di atas pagar dan pengundi muda yang sudah tentu memberikan undi mereka kepada PR untuk melakukan pembaharuan dan pembelaan yang selama ini gagal dilaksanakan oleh BN. Mereka juga mahu perbuatan rasuah dan penyalahgunaan kuasa dihapuskan supaya negara ini boleh maju dengan cepat seperti yang dialami oleh Singapura dan Korea Selatan.

Selamat mengundi dan undilah individu dan parti yang tulen untuk memperjuangkan nasib rakyat.
Dr Ilyas Harun, pengundi Parlimen Setiawangsa, Wilayah Persekutuan

No comments:

Post a Comment