Pages

Popular Posts

Popular Posts

Total Pageviews

Popular Posts

Follow by Email

Saturday, April 13, 2013

Buku Malai/Malay/Malayu dan Dunia

Buku terbaru saya, berjodol MALAI/MALAY/MALAYU dan DUNIA memaparkan asal usul Orang Melayu yang sebenarnya, tidak mengikut kacamata ahli sejarah Barat dan yang sealiran dengannya. Mengikut mereka, Orang Melayu berasal dari Yunnan, Negeri China. Tetapi mengikut kajian saya, mungkinkah Orang Melayu dari Alam Melayu (Nusantara) ini merantau ke Yunnan, wilayah Baratdaya Negeri China, Tibet, Nepal, Alaska, Amerika Utara, Amerika Tengah, Amerika Selatan dan lain-lain tempat di seluruh muka bumi ini?

Sejarah awal ketamadunan Orang Melayu (sebelum berpecah menjadi suku bangsa Melayu, Jawa, Bugis, Sunda, Batak, Minang, Banjar, Kadazandusun, Filipino, Khmer dan sebagainya) diketahui telah wujud lebih kurang 1.83 juta tahun dahulu seperti yang ditemui oleh pakar-pakar arkeologi, geologi dan sains dari Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang, di Lenggong, Perak, Malaysia. Penemuan ini telah diakui oleh UNESCO dan tempat tersebut dijadikan Tapak Warisan.

Orang Melayu berpecah kepada berbagai suku bangsa akibat berlaku letusan gunung berapi, Gunung Batara Guru di Sumatera (kini menjadi Tasik Toba dan Pulau Samosir) yang mengakibatkan terjadinya super tsunami yang menenggelamkan sebahagian tanah daratan Alam Melayu. Malapetaka dahsyat ini berlaku lebih kurang 70,000 tahun dahulu. Sebelum itu, Alam Melayu (Nusantara) ini memanjang dari Sumatera sehingga ke Taiwan. Daratan yang tenggelam itu dinamakan Tanah Sunda (Sundaland) atau Lemuria atau Atlantis atau Kumari Kandam atau Mu.

Kehebatan nenek moyang (leluhur) Orang Melayu adalah di bidang pelayaran, pembuatan kapal, pertukangan, seni bina, kebudayaan dan ekonomi. Mereka mempunyai sukatan berat seperti tahil, kati, pikul, cupak, gantang dan sebagainya. Oleh kerana Alam Melayu ini mempunyai berbagai galian dan logam berharga seperti emas, timah dan lain-lain, Orang Melayu mempunyai sukatan/timbangan berupa mayam. Sehinggakan Orang Greek (Yunani) menamakan Semenanjung Malaysia sebagai Semenanjung Emas.

Selain itu, terdapat Orang Melayu yang membantu penduduk tempatan membangunkan tamadun dan peradaban di Mohenja-Daro dan Harappa di Lembah Indus, Sumeria di Lembah Mesopotamia, Mesir Purba di Lembah Nil, Pesisir Mediterranean, Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Sebelum itu terdapat Orang Melayu yang membantu Orang China membina Tembok Besar Negeri China, terusan dan sawah padi di lereng-lereng bukit berbentuk teres.

Untuk mendapatkan gambaran lebih lanjut, dapatkan buku tersebut daripada:
1) Zarina 019-3037107
2) Haziq 013-4499164

Selamat membaca, daripada:
Dr ILYAS HARUN

No comments:

Post a Comment